sorvaussolu.

Huippuunsa optimoidut koneet ovat Scansolon sorvattujen tuotteiden kulmakivi

Kahteen uuteen automaattisoluun investoinut Scansolo keskittyy tekemään sorvauksessa sitä missä se on parhaimmillaan: monimutkaisia osia mittatarkkuudella. Panostus erityisesti uuteen ja yhdenmukaiseen konekantaan on lisännyt tuntuvasti sorvauskapasiteettia.

Sorvatut tuotteet muodostavat merkittävän osan Scansolon tuotannosta. Yritys onkin tunnettu siitä, että se valmistaa erilaiset pyörähdyskappaleet, laipat ja laakerointiosat mittatarkasti.

– Mittatarkkuus tarkoittaa meillä sitä, että kaikki osat valmistetaan erittäin tiukkojen toleranssien mukaisesti. Jos vilkaisee tuotantoomme, huomaa nopeasti, ettei kovin paljon yksinkertaisia osia siellä ole. Olemme erikoistuneet monimutkaisempien osien valmistukseen, Scansolon toimitusjohtaja Markku Rinnasto kertoo.

– Valmistamiamme osia ja kappaleita hyödynnetään esimerkiksi sähkömoottoreissa, generaattoreissa ja teollisuusvaihteissa, ja niitä menee myös kone- ja laitevalmistajille erilaisiin projekteihin, Rinnasto lisää.

Sorvattavien materiaalien valikoima on kattava, ja siihen kuuluvat esimerkiksi teräkset, alumiinit, muovit ja pronssit. Lämpö- ja pintakäsittely tehdään yhteistyökumppaniverkoston kanssa läheisessä yhteistyössä.

Sorvit sopivat yhteen täydellisesti: ”Emme ole yhden koneen varassa”

Tuotannon tehostus näkyy Scansololla erityisesti koneissa: Sorvaamo on jaettu kahteen puoleen, kevyeen ja raskaaseen, joissa sorvataan kappaleita 3:sta aina 890 milliin saakka. Sorvaamossa on pitkä rivi samanmerkkisiä ja -mallisia koneita. Työkalut ja kiinnittimet sopivat koneeseen kuin koneeseen. Toisin sanoen, yhden koneen varassa ei koskaan olla, sillä varakone löytyy aina, Rinnasto tähdentää. Lisäksi työntekijät osaavat helposti käyttää kaikkia koneita, sillä niissä on sama ohjelmointikieli. 

– Tuotantomme on järjestetty siten, että jokainen työntekijä vastaa sorvaamossa 2–3 koneesta. Tuotannon suunnittelu perustuu kappaleiden fyysisiin ominaisuuksiin ja eräkokoihin. Osa koneista on omistettu piensarjoille ja prototyyppien valmistukselle, kun taas toiset solut keskittyvät suurempiin sarjoihin ja erikoismateriaaleihin. Suursarjojen tuotanto on taas sijoitettu automaattisoluihin, joita ammattilaiset hallinnoivat omien solujensa lisäksi, Rinnasto kuvailee.

Edellä mainittujen sorvien lisäksi tuotannossa on investoitu uusiin automaattikoneisiin. Kun automaattikoneet pyörivät, pääsevät työntekijät keskittymään omiin tuotantosoluihinsa. Rinnasto mainitsee, että työntekijät osallistuvat tarvittaessa myös tarjouslaskentaan ja tuovat näin ammattitaitonsa jo prosessin alkuun.

Investointi automaattisoluun tehostaa sarjatuotantoa

Scansolon investointi automaattisoluun on mahdollistanut lisäkapasiteetin toistotyölle:

– Automaattikoneissa meillä on vielä vapaata kapasiteettia esimerkiksi sarjatuotannoille, Rinnasto vinkkaa.

Automaation kehittämiseen halutaan panostaa aktiivisesti myös tulevaisuudessa. Yrityksellä onkin kiinnostusta ja valmiutta investoida uusiin koneisiin ja laitteisiin. Erityisenä painopisteenä ovat digitalisaatio ja automaatio, jotka ovat keskeinen osa yrityksen strategista linjausta:

– Olemme innokkaita kehittämään ja kehittymään, ja tutkimme hanakasti automatisointimahdollisuuksia aina, kun näyttää siltä, että tuotteella olisi toistuvuutta, Rinnasto päättää.